Middelburg is ontstaan in de 9e eeuw toen de Vikingen op veroveringstocht Europa introkken. Als bescherming tegen de invallen van de landveroveraars wordt een ringwalburg opgeworpen, een vesting waaromheen een hoge aarden wal is gebouwd. Het is de ‘Middelste Burcht’ van Walcheren, het latere Middelburg. In het oudste gedeelte van de stad, de binnenste cirkel, ligt de Abdij.
De Abdijtoren de Lange Lang dateert uit de tweede helft van de veertiende eeuw. Hij is achtkantig van vorm en bekleed met ledesteen. De toren is diverse malen door brand beschadigd. In 1568, 1712 en mei 1940. In 1590 werd een houten spits in renaissancestijl aangebracht, deze spits verbrandde in 1712 waarna Pieter Graafschap een nieuwe hoge spits ontwierp. De laatste brand was de meest ingrijpende. Middelburg kwam op 17 mei 1940 in de vuurlinie te liggen en werd door de Duitsers in brand geschoten. Een combinatie van beschietingen en bombardementen verwoestte toen de binnenstad. Het grootste gedeelte van het Abdijcomplex en de Lange Jan werden verwoest. Na het bombardement op 17 mei 1940 tijdens de Tweede Wereldoorlog, kreeg architect Jan de Meijer (1872-1950) uit Amsterdam al in augustus 1940 opdracht van het Middelburgse gemeentebestuur de toren te restaureren. De heropening van de gerestaureerde toren was op 11 juni 1955.
Het Abdijplein is echt een bezoek waard. U waant zich in een andere tijd vol historie. Middelburg had ooit na Amsterdam, de meeste historische gebouwen. Daarna stond Middelburg een lange tijd op de derde plek en stond Maastricht op nummer twee. Sinds de jaren 70 staat Middelburg op vijfde plek van de steden met de meeste historische gebouwen van Nederland. De stad Middelburg telt meer dan 1100 rijksmonumenten.